Yeni Diş Çıkaran Bebekleri Rahatlatmak İçin Ne Yapılmalı ? Bebeklerde kolay diş çıkarma Yöntemleri, Bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu
Ebeveynler arasında Yeni Diş Çıkaran Bebekleri Rahatlatmak İçin Ne Yapılmalı? sorusu sıklıkla soruluyor. Bebeğin diş çıkarma sürecini büyük bir heyecan ile bekliyorsanız, bu yazımızda birçok faydalı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bebeklerin ilk diş çıkarma zamanı oldukça heyecanlı olabiliyor. Ayrıca ebeveynler ve bebekler bu süreçte bazı sıkıntılar ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Ebeveyn olarak yapmanız gereken ise bebeklerde kolay diş çıkarma ipuçları hakkında bilgi sahibi olmanız.
Her bebek için diş çıkarma evresi zor olacak diye bir kaide bulunmamaktadır. Ancak bazı bebeklerinde bu süreçte zorlandıkları, sancılı süreçler geçirdikleri de gözlemlenmektedir. Diş çıkarma evresinin başından sonuna kadar, ebeveynlerin daima bebeklerin yanında olmaları gerekir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diş çıkarma zamanının tam olarak ne zaman olduğu aileler tarafından merak edilen bir konu. Bebeklerde diş çıkarma sürecinin birçok farklı faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinin altını çizmekte fayda bulunuyor. Genetik faktörler bu noktada bebeklerin diş çıkarma evresini direkt olarak etkiler. Aynı zamanda, bebeklerin gelişim süreçleri birbirlerinden farklı olacağı için, bu evrenin de her bebekte aynı olacağı düşünülemez.
Bebeklerde ilk dişin çıkma süresi, yukarıda da belirttiğimiz gibi farklılık gösterse de genellikle 6 ile 10. aylarda olmaktadır. İlk köpek dişini çıkaran bebeklerde bu süreç daha zorlayıcı da olabilmektedir.
Bebeklerde ilk olarak hangi dişin çıktığı merak konusu oluyor. Bazı bebeklerde farklı dişler ilk olarak çıkıyor olsa bile, genele baktığımız zaman alt iki ön dişin çıktığını söylemek mümkün.
İlk dişinin çıkması beklenen durumlarda, eğer ki diş beklemeye rağmen çıkmıyorsa insanların hemen endişeye kapılmamaları önerilir. Öyle ki, bazı istisnai durumlarda bebeklerin 20. ayda da diş çıkarabildikleri görülmektedir.
Diş çıkarma evresinde görülebilen ishal ve yüksek ateş gibi belirtiler başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle de ebeveynlerin, bebeğim nasıl olsa diş çıkarıyor dememeleri ve uzun süren olumsuzluklarda kesinlikle hekime başvurmaları önerilir.
Bebeklerde Kolay Diş Çıkarma İpuçları Nelerdir?
Bebeklerde diş çıkarma evrelerinde ortaya çıkan bazı belirtiler bulunmaktadır. Özellikle bazı sıkıntılar yaşamaları, bebeklerin gündelik yaşantılarına zarar verdiği gibi kolay diş çıkarmalarının da önüne geçer. Diş çıkarma döneminde en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesi de salya artışı olmaktadır. Salya artışının fazla olması ise bebeklerin ağız kenarlarında kızarıkların meydana gelmesine yol açar. Bu tip durumlarda bebekler için özel olarak geliştirilen kremlerin kullanılması önerilir. Bebeklerde kolay diş çıkarma ipuçları arasında birçok farklı konu bulunuyor.
Bebeklerde diş çıkarma evresinde damak kaşıntısı çok sık olarak görülür. Bu kaşıntı diş çıkarma evresinin önüne geçen önemli durumlardan bir tanesi olmaktadır. Ebeveynlerin burada yapmaları gereken ise, bir gazlı bez yardımı ile bebeğin dişlerine masaj yapmaktır.
Bebeklerin diş çıkarma evresinde kaşıntısını azaltması ve daha kolay diş çıkarabilmesi için diş kaşıma aparatları kullanılmaktadır. Ancak, kullanılan bu diş kaşıma aparatlarının tamamen doğal olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Annenin bebeğe göstermiş olduğu sevgi de bu evreyi kolaylaştıran bir diğer önemli konudur. Bebeğin kendini güvende hissediyor olması, ağrılarını daha hafif hissetmesine sebep olur. Bu nedenle de ebeveyn olarak bebeğinize bol bol sarılmanız gerekir.
- Çocuk Sabit Hareketli Yer Tutucu
- Çocuk Diş Renklenmesi
- Çocuk Diş Temizliği
- Süt Diş Çekimi
- Çocuk Amputasyon Tedavisi
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde kolay diş çıkarma ipuçları kadar diş çıkarma belirtileri son derece merak edilen bir konu oluyor. İlk dişini çıkaran bebeğinizde bazı belirtileri kendiniz de gözlemleyebilirsiniz. Diş çıkaracak bebeklerde görebileceğiniz bazı belirtiler şunlar olmaktadır;
- Sık sık tuvaletlerinin gelmesi ve ishal olmaları
- Uyku düzenlerinin bir anda bozulması ve kolay kolay uykuya geçememeleri
- Ağızlarında artış gösteren salya salgısı
- Bebeklerin sürekli kulaklarını ve yanaklarını kaşıyor olmaları
- Özelikle diş çıkarmaya yakın sürelerde bebeklerin yüksek ateş görülmesi
Bebeğinizin İlk Çıkan Dişlerine Nasıl Bir Bakım Yapmalısınız?
Bebeğinizin dişleri ilk çıkmaya başladığı andan itibaren dişlerinin bakımını en iyi şekilde yapmanız gerekiyor. Diş sağlığı konusunda bilgili olarak atacağınız her adım, bebeğinizin dişlerinin çürümesine ve farklı sorunlar ile karşılaşmasına engel olacaktır.
Bebeğin dişleri genellikle ilk 6 aydan sonra çıkmaya başlayacaktır. Ayrıca, ailelerin unutmamaları gereken konu süt dişlerinin de çürümeye yatkın olmasıdır. Bu nedenle de süt dişlere de birçok farklı bakımın yapılması gerekir. İlk başta bebeklerde diş fırçası kullanmak sakıncalı bir durum olabilir. Bunun yerine ılık suyla ıslatılan bir bez yardımı ile, bebeklerin dişleri ve dişetleri detaylıca temizlenebilir.
Belirli bir yaşa geldikten sonra çocukların diş fırçası ile dişlerini fırçalamaları gerekir. Bu noktada, ebeveynler olarak onlara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekir. Çocukların da aynı yetişkinlerdeki gibi günde iki defa dişlerini fırçalamaları gerekir.
Bebeklerin dişetleri çok hassas olduğundan dolayı uygulanacak bakımlarda oldukça dikkatli davranılması gerekir. Gelişen bakım ürünleri sayesinde, 3 yaşından daha küçük olan bebeklerde kullanılması uygun görülen bazı diş fırçaları da bulunmaktadır. Ailelerin bu diş fırçalarını kullanmaları tavsiye edilir. Bebeklerde kolay diş çıkarma ipuçları hakkındaki bu yazımız sayesinde bebeklerinize daha iyi bir diş bakımı yapabilirsiniz.