Gömülü Diş Çekimi Hakkında
SIK SORULAN SORULAR
Gömülü diş sorunu tam olarak doğru bir şekilde çıkamayan diştir. Çenede yeterli alan olmadığı takdirde diğer dişlere baskı uygulanacağı için sıkıntı oluşturabilir. Bundan dolayı çoğunlukla gömülü diş çekimi işlemi uygulanmaktadır. Ancak çene üzerinde yeterli alan bulunuyor ise diş, diş eti içerisinde gömülü olarak kaldığı takdirde herhangi bir ağrı oluşturmayabilir.
Genellikle 20 yaş dişleri üzerinde gömülü diş sorunu çok sık ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu duruma karşı enfeksiyon sıklıkla gerçekleşir. Genellikle gömülü dişler üzerinde bir tarafı diş eti üzerine çıkmayı başarır. Ancak diğer taraf gömülü olarak kalır. Böyle durumlarda diş çürümesi ve şiddetli ağrı gibi durumlar ile karşılaşmak mümkündür.
Üst çene üzerinde gerçekleşen gömülü dişlerin çıkartılması daha kolay bir süreç haline gelir. Ancak alt çene üzerinde zorlama oluşabilir. Bunun temel nedeni ise diğer dişleri etkileme durumu olma ihtimalidir. Net bir zorluk seviyesi verilmemekte olup dişlerin kök konumuna göre değişiklik gösterir. Zor vakalar üzerinde lokal anestezi uygulanarak cerrahi işlem yapılabilir.
Gömülü diş çekimi riskli bir durum değildir. İşlem sonrası birkaç gün şişlik ve ağrı oluşması normaldir. Gargara gibi ek yöntemleriyle işlem sonrası süreç daha kolay atlatılabilir. Buna karşı kişiler tarafından bir tedirginlik hissi oluşsa da doktor tarafından yapılan muayene sonucunda risk durumu en aza indirilmektedir.
Gömülü diş çekimi sonrası iyileşme süreci genellikle 2 ile 5 gün arasında olmaktadır. Buna karşıya doktor tarafından verilen antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçların kullanılması da bu sürecin daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Hasta bu doğrultuda herhangi bir sıkıntı yaşadığı takdirde doktoru ile iletişime geçerek bu süreç hakkında bilgi alabilir.
Gömülü diş çekimi işlem süreci ortalama olarak 45 dakikalık bir süreçtir. Ancak mevcut zorluk gibi durumlara karşı bu süreç uzama gösterebilir. Eğer cerrahi gibi işlemler söz konusu ise gerçekleşen gömülü diş çekimi daha uzun bir süreç oluşturabilir. Ancak maksimum 1 saat içerisinde bu işlemlerin bitmesi beklenmektir.