Çocuklarda Ağız Kokusu Oluşumu, Nedenleri
Çocuklarda ağız kokusunun bir çok sebebi vardır, bunların başında kötü ağız hijyeni çürük dişlere sahip bir ağız gelmektedir. Sistemik hastalıklara; solunum hastalıklarına veya mide, bağırsak rahatsızlıklarına bağlı ağız kokuları da gözlemlenebilmektedir.
Fizyolojik ağız kokusu çocuğun sıvı tüketimi, salya üretimi, ağız hijyeni, ağız ve burun florası, mikrobiyotası, en son yenen besinin kimyasal, biyokimyasal, hormonal etkisi, açlık veya tokluk durumu, uyku durumu, gastrointestinal sistemdeki enzimlerin durumuna göre zaman zaman farklılık gösterebilir. Fizyolojik ağız kokusunda altta yatan sistemik bir hastalık ve patolojik bir durum yoktur. Patolojik ağız kokusunun ise birçok nedeni vardır. Bunlar; ağız içi nedenlere bağlı ağız kokusu, solunum yolu nedenlerine bağlı ağız kokusu, mide-bağırsak problemlerine bağlı ağız kokusu görülebilir.
Ağız Kokusunun Tedavisi
Ağız kokusu şikayetiyle gelen çocuk hastaların diş hekimi kontrolleri yapıldıktan sonra altta yatan nedenlerin saptanması bu süreçte çok önemlidir. En sıklıkla karşılaşılan durum ağız ve diş sağlığına bağlı problemlerin oluşturduğu ağız kokusudur bu durumda diş hekimi tarafından ağız içinde gerekli tüm tedavilerin yapılması ve ardından iyi bir oral hijyen eğitiminin verilmesi ile bu sorunun önüne geçilebilmektedir.
Dişlerle birlikte dil yüzeyinin de fırçalanması, gerekli durumlarda ağız gargaralarının kullanılması oldukça önemlidir. Eğer çocukta ağız kokusunun sistemik bir rahatsızlığa bağlı olarak olarak oluştuğu saptanırsa ilgili hekime yönlendirilerek tedavi sürecinin başlatılması önerilmektedir.