Çocuklarda diş tedavisi yapılırken çocuk sabit ve hareketli yer tutuculardan istifade edilebilir. Çocuklarda süt dişleri aşağıdaki sebeplerden dolayı kaybedilebilir.
Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı süt dişi düşebilir ya da kaybedilebilir. Doğal durumlarda çocuğun dişleri 7 yaşından itibaren kendiliğinden düşmeye başlar. Doğal durumlar haricindeki diş kayıpları erken diş kaybı olarak isimlendirilir. Kaybedilen dişlerin yerine yer tutucu olarak isimlendirilen materyaller konulmalıdır. Bu yer tutucular dişlerdeki çarpıklıkların önüne geçilmesini sağlayarak sonraki dişlerin sağlıklı şekilde büyümesini sağlar.
Çocuklarda yer tutucular genel olarak sadece süt dişlerine uygulanır. Fakat hangi dişe uygulama yapılacağı ancak ayrıntılı diş hekimi muayenesi sonucunda belirlenir. Çocuğun yaşına, diş ve kemik gelişimine, kaybedilen diş sayısına bağlı olarak diş hekimi tarafından çocuk sabit ve hareketli yer tutucu kullanımına karar verilebilir.
Çocuklarda Yer Tutucu Uygulaması
Erken dönemde kaybedilen dişlerin, ileride diş dizilimine olumsuz etkisinin olmaması için yer tutucuların kullanılması gerekir. Çocuklarda uygulanan yer tutucular boşalan dişin yerine yer tutucunun yerleştirilmesi şeklinde yapılır. Bu sayede boşluğun yan tarafında bulunan komşu dişlerin boşluğun yerini doldurmasının önüne geçilmesi amaçlanır.
Kaybedilen dişlerin yerine yer tutucu uygulaması yapılmazsa yan tarafta yer alan komşu dişler boşluğu doldurmaya çalışacaktır. Bu durumda diş diziliminde çarpıklıklar olabilir.
Sabit Yer Tutucu Mu? Hareketli Yer Tutucu Mu Tercih Edilmelidir?
Yer tutucular çocuğun ağız yapısı ve diş dizilimi dikkate alınarak kişiye özel olarak geliştirilir. Yer tutucu çeşitleri arasında hangisinin kullanılması isteniyor? İlk önce bu husus belirlenerek tedaviye başlanabilir. Söz konusu seçimi de diş hekimi çocuğun ailesi ile birlikte yapabilir. Yer tutucular arasında en çok tercih edilen hareketli yer tutuculardır.
Çocuk sabit ve hareketli yer tutucu tasarımı yapılırken çocuğun ağzındaki diş boşluğunun ölçüsü alınır. Alınan ölçü laboratuvara gönderilir. Laboratuvar ortamında çocuğun ağız ölçüsüne göre uygun ölçüde yer tutucu üretimi yapılır. Yer tutucular dişe yapıştırılarak alttan diş gelene kadar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Yer tutucunun kontrol periyodu genellikle 6 ay olarak belirlenir. Yer tutucu uygulaması aşağıdaki prensipler ışığında gerçekleştirilir.
Diş Kayıplarında Yer Tutucu Kullanılmazsa Ne Olur?
Ağızda kaybolan dişlerin yerine yer tutucu uygulaması yapılmazsa yukarıda da anlatıldığı gibi komşu dişler bu boşluğu doldurmaya çalışır. Bu boşluk doldurma çabası da dişlerin tümüne sirayet ederek çarpıklaşmanın oluşmasına neden olur. Yamuk ve çarpık dişler çürümeye daha elverişli olacağı için bakımının yapılması da çok zordur.
Çocuk sabit ve hareketli yer tutucu uygulaması yapılmazsa çiğneme fonksiyonu bozulacaktır. İleriki dönemde ise estetik sorunlara ve bunun sonucunda da psikolojik bir kısım problemler ortaya çıkacaktır.
Yer tutucu uygulaması yapılmadığında daha fazla diş kaybı, ağız kokusu ya da diş eti rahatsızlıkları söz konusu olabilir. İlerleyen yaşlarda ciddi ortodontik sorunlar oluşabilir.
Klinik +1 ve diğer tüm konular hakkında hemen bize ulaşın, uzman desteği almaya başlayın.
Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Ocak 2021’de İSTANBUL Suadiye’de Hasta Kabulüne Başlamıştır. Klinik +1 Diş Sağlığı ve Diş Estetiğiyle İlgili Tüm Branşlarda Hizmet Vermektedir.
Son Güncelleme : 26.06.2024